Ongewenst gedrag
en vertrouwenspersoon
Veilige werkomgeving bevorderen
In iedere organisatie kan ongewenst, grensoverschrijdend gedrag voorkomen tussen collega’s onderling en medewerkers en leidinggevenden. Denk aan pesten, discriminatie, seksuele intimidatie of agressie.
Dergelijk gedrag kan een toxische werkomgeving creëren, het welzijn van werknemers ondermijnen en de productiviteit negatief beïnvloeden.
Organisaties zijn verplicht een sociaal veiligheidsbeleid te voeren om ongewenst gedrag te voorkomen en aan te pakken.
Het aanstellen van een interne en/of externe vertrouwenspersoon is een van de maatregelen die helpen. Daarbij is een training over ongewenst gedrag een effectief middel om het thema op de kaart te zetten, bewustwording op gang te brengen en onderling begrip.
TRAINING OVER ONGEWENST, GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG
Van den Brekel Trainingen is al een paar jaar actief met het ontwikkelen en uitvoeren van trainingen over grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Een actueel thema wat mede door de vele media aandacht volop in ontwikkeling is.
In onze training geven we allereerst inzicht in de verschillende uitingsvormen van grensoverschrijdend gedrag. Adhv. interactieve opdrachten, bespreken we met elkaar verschillende ideeën over grensoverschrijdend gedrag. Ook kijken we naar het sociale veiligheidsbeleid van de organisatie.
We praten deelnemers bij over wettelijke regelingen en verplichtingen. Daarnaast gaan we actief aan de slag met praktijkvoorbeelden van grensoverschrijdend gedrag waar deelnemers individueel en als team invloed op kunnen uitoefenen.
VERTROUWENSPERSOON
Naast voorlichting en training is het aanstellen van een externe vertrouwenspersoon een belangrijk onderdeel van het sociale veiligheidsbeleid van een organisatie.
Samen met de interne contactpersoon vormt de externe vertrouwenspersoon een spilfunctie in het sociale veiligheidsklimaat. Vertrouwenspersonen in je organisatie leveren een belangrijke bijdrage aan een gezonde en veilige werkomgeving.
Sinds 2023 is Bernadette van den Brekel gecertificeerd vertrouwenspersoon (VP).
Ze kan ingezet worden als extern vertrouwenspersoon voor uw organisatie.
Wat doet een externe vertrouwenspersoon precies?
Externe vertrouwenspersonen zijn onafhankelijk en staan altijd naast de melder. De vertrouwenspersoon luistert, geeft advies en hulp bij het vinden van een oplossing of eventueel bij het indienen van een klacht.
Een groot voordeel van een externe vertrouwenspersoon is de onafhankelijke positie. De externe VP is niet in dienst van de organisatie en kan zich daarom vrij bewegen tussen de medewerkers en makkelijker objectief zijn. Dit kan de drempel voor medewerkers verlagen. En verder:
-
interne contactpersoon ondersteunen
-
netwerkbijeenkomsten organiseren
-
bijdragen aan het jaarverslag van het vertrouwenswerk
-
voorlichting geven
-
sparringpartner voor het sociale veiligheidsklimaat zijn